Szövegek fordítása Windowson vágólapról egy gombnyomással

Kezdő fordítók számára különösen hasznos, kisméretű programot ismertet partneroldalunk, a  Techline. A  Transmiti nevű szoftverrel szövegek azonnali fordítása oldható meg Windowson vágólapról egy gombnyomással, tehát akár Subtitle Workshopban kijelölve.

Letölthető innen.

Nem állítjuk, hogy tökéletes, de ha hirtelen nyers fordításra van szükségünk egy rövidebb szövegről, ennél egyszerűbben talán nem is oldható meg a Windowsban.

Ahogy általában a Google Translate szolgáltatásra építő alkalmazások, a Transmiti sem szerepel kimagaslóan, ha magyarra vagy magyarról akarunk szövegeket fordíttatni vele.

Viszont ha nem ragaszkodunk a magyarra (vagy magyarról) fordításhoz, sok esetben kifejezetten jól is teljesít a program, s Windows alatt ez talán a legegyszerűbb módja egy kijelölt szöveg azonnali fordításának. Az eljárás ugyanis mindössze annyi, hogy a szöveg kijelölése után lenyomjuk a Windows billentyűt, mire is egy felugró buborékban megjelenik a lefordított szöveg. A forrás szöveget automatikusan is képes felismerni a program, azt pedig, hogy milyen nyelvre fordítson, a Beállítások ablakban határozhatjuk meg.

http://pics.coldline.hu/pics/302118-20110809-QUm2KM.jpg

 

 

 

 

 

 

A beállításokat pillanatok alatt elvégezhetjük.

Használatához természetesen online internetkapcsolat is szükséges, hiszen a Google Translate-re épül, de telepíteni például nem kell, letöltés és kicsomagolás után tetszőleges mappából futtatható.

Bár a Google Translate-nek még nem erőssége a "magyar", szépen fejlődik, s nyers fordításhoz – vagy szótár helyett – legtöbbször megteszi.

Maga a program abszolút egyszerű, a beállításokat pillanatok alatt elvégezhetjük, mellesleg még a felületét is a Google Translate fordítja, szóval a magyar menük is izgalmasak, de nem is ezért fogjuk szeretni. Egyszerűen ha csak szótárnak használjuk (kijelölt szó azonnali fordítására), akkor is praktikus lehet.

http://pics.coldline.hu/pics/302128-20110809-iSLvw6.jpg

 

 

A Windows billentyű helyett egyébként hozzárendelhetjük a fordítást bármely funkcióbillentyűhöz, de ha nincs kijelölt szöveg az éppen aktív programban, akkor természetesen nem a fordítás ugrik fel a Windows gomb megnyomására, hanem a szokásoknak megfelelően a Start menü.

További érdekes írások is megtalálhatóak a Techline-on. 

One Thought on “Szövegek fordítása Windowson vágólapról egy gombnyomással

  1. Archívum on 2011. 08. 09. at 16:13 said:

    Mielőtt nagyon kikapnánk a guglizás miatt, elmondanám, hogy nem bármi helyett, hanem mellett ajánljuk. Egyszerű beépített szótárként, ha valami egyszerű, egyértelmű épp nem ugrana be. Természetesen nem kifejezések, egész szövegrészek fordítására, ahogy az írás is felhívja a hiányosságokra a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Post Navigation