Égetett felirat kitakarása softsubbal (.ssa-val) Subtitle Workshoppal

Még mindig sok release készül égetett felirattal, így gyakran zavaró, hogy softsubbal nézve a videót a két felirat együtt látható. Ez általában orvosolható a lejátszók beállításával, a softsubnak sötét háttér megadásával. Ha valaki nem szeretne a különböző "játékosok" menüjében babrálni, annak (vagy a fordító, időzítő ilyen release-hez eleve így készítheti) most egy univerzális (.ssa-t támogató playerek esetén) és könnyen megvalósítható megoldást szeretnék bemutatni. Az .ssa/.ass kiterjesztésű feliratok készítéséhez az Aegisub ajánlott, de ez az egyszerű művelet Subtitle Workshopban is kivitelezhető.

Meg kell nyitni a feliratot a Felirat betöltése… menüponttal vagy a Ctrl+O billentyűkombinációval.  

http://pics.coldline.hu/pics/249688-20110608-AVucr0.png

 

 

 

 

 

A Beállítások/Kimenet beállításai… menüponttal vagy a Shift+Alt+L billentyűkombinációval lehet megnyitni a Kimenet beállításai ablakot. 

http://pics.coldline.hu/pics/249682-20110608-8OrrZI.png

 

 

 

 

 

A SubStation Alpha fület választva lehet beállítani, milyen háttere legyen a feliratnak. A Kozmetika gombra (alapnézet) kattintva a Szegély stílusa: legördülő menüből a Tömör panelt választva lehet színes hátteret adni a feliratnak. Míg az Árnyék mezőre kattintva a szín is kiválasztható.

http://pics.coldline.hu/pics/249683-20110608-o90AD2.png

 

 

 

 

 

Ha a felirat elhelyezkedésén is módosítani kell, az Egyebek gombra kattintva a különböző beállításokkal megtehető. Végül az OK gombra kell kattintani.

http://pics.coldline.hu/pics/249684-20110608-1fXPHv.png

 

 

 

 

 

Már csak a Mentés másként… menüponttal vagy a Shift+Ctrl+S billentyűkombinációval a Mentés másként ablakot megnyitva,  a SubStation Alphát választva el kell menteni a feliratot .ssa formátumba.

http://pics.coldline.hu/pics/249690-20110608-X8Ntlf.png http://pics.coldline.hu/pics/249686-20110608-FTXfs3.png

 

 

 

 

 

http://pics.coldline.hu/pics/249693-20110608-cWVVcV.png

 

 

 

 

 

Nem túl szakszerű, de lehetséges a felirat csak egyes részeit sötét háttérrel készíteni. SW-ben nem, de Jegyzettömbben a különböző hátterű .ssa feliratokat másolással össze lehet vágni.

 

2 hozzászólás a(z) “Égetett felirat kitakarása softsubbal (.ssa-val) Subtitle Workshoppal” című bejegyzéshez

Akinek KMPlayere van, és azt hinné nem sikerült, mert rosszul csinált valamit, ne tegye! Csak be kell kapcsolnia a Külső Felirat Modult, hogy rendesen kezelje .ssa-t. F2/Felirat Feldolgozás/Többnyelvű felirat/TTS/Külső Felirat Modul/Bekapcsolhoz kell pipát tenni. A mezőben legyen az .ssa beírva!

Kedves Archívum!

Égetett feliratú videóhoz készülök fordítást készíteni. A leírásod alapján a háttér beállításával sikerült egy könnyebben olvasható ssa kiterjesztésű feliratot létrehoznom.

Köszönöm szépen a hathatós segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük