Átidőzítés az első és az utolsó tábla idejének megadásával, SW 2.52-ben

Ma belefutottam egy olyan helyzetbe, amikor tudtam, hogy a meglévő feliratom 23,976 fps-es filmhez készült, a letöltött filmre azonban minden 60 fps-t írt ki. Elsőnek megpróbáltam elhinni az egyébként hihetetlennek hangzó 60-as fps-t, és átállítottam arra a felirat fps-ét az SW-ben. A gyanúim beigazolódtak, a felirat sietett mint az állat, lehetetlen volt a bevált módszerekkel beidőzíteni. Próbálkoztam egyéb tipikus fps-ekkel is, egyik sem jött be.

Ilyenkor kell elővenni az SW egyik nagyon hasznos funkcióját.

Először is meg kell nyitni SW-ben a filmet, meg a feliratot, majd meg kell keresni, hogy a filmben mikor hangzik el az első és az utolsó feliratozott felirattábla.

A kívánt szöveg első hangjának elhangzásánál megállítjuk a lejátszás. Ha elég gyorsak vagyunk, akkor szinte azonnal meg tudjuk állítani a lejátszást, amint meghalljuk a hangot. Megnézzük, hogy pontosan mennyin áll a lejátszási idő, ebből még levonunk 0,3 mp-et, tapasztalataim szerint akármilyen gyors vagyok, ennyi a reakcióidőm. 🙂 Ez persze emberenként változhat, mindenki tapasztalja ki magának. írjuk fel ezt a két időpontot.

Pl.
első tábla: 00:00:10,400
utolsó tábla: 01:54:33:700

Ezután az SW-ben előhozzuk a következő menüpontot:
Szerkesztés/Időzítés/Igazítás/Felirat igazítása

Aki a billentyűkombinációkat részesíti előnyben, annak: CTRL + B

Itt az “Egyszerű” fülön maradva megadjuk a felírt első és utolsó tábla megjelenési időpontot, majd rátenyerelünk az “Igazítsd!” gombra, és voilá, kész a beidőzített felirat.

Figyelem:

Ez a módszer csak akkor működik tökéletesen, ha a filmben nincsenek reklámvágások, extra jelenetek, nincs nincsenek máshogy megvágva a jelenetek.

Szóval tévés sorozatrészekhez nem jó, de dvdripek, bluray ripek, webripek esetén érdemes kísérletezni vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük