A fejlesztőtől kért új SW funkciók listája

Ahogy már utaltam rá több postban is, sikerült felvennem a kapcsolatot a Subtitle Workshop fejlesztőjével. Elküldtem neki a magyar fordítást, ami a következő verzióval a hivatalos változatba is be fog kerülni. Emellett folyamatosan jelzem a felmerült hibákat, és új funkciókra is teszek javaslatokat.

Itt fogom összegyűjteni, hogy miket kértem eddig, és milyen reakciók születtek. Ha van ötletetek új funkcióra, írjátok meg nyugodtan, és tolmácsolom azokat is a fejlesztő felé.

1. Felirat-összehasonlító:

Kértem, hogy kerüljön be az SW-be egy olyan funkció, ami a Total Commander szöveg-összehasonlítójához hasonló módon össze tud vetni két feliratot, úgy hogy beállítható, hogy csak az időzítést, csak a szöveget, vagy egyszerre mindkettőt veti össze. Kértem azt is, hogy legyen valami exportálási lehetőség az eltérésekre txt fájlba.

A fejlesztő válasza:

Már egyébként is tervben van ilyen funkció, de ez a távoli jövőben várható valamikor, nem mostanában.

2. Táblák felosztása

2.1. Táblák felosztása: apróbb korrekció a működésben

A táblák felosztása funkció nagyon helyesen már részben jól kezeli a párbeszédeket tartalmazó táblákat. Ha egy kétsoros táblát osztunk szét kétfelé, amiben a két sor 1-1 ember szövege, a felosztásnál az SW kiveszi a párbeszédjelölő gondolatjeleket.

Nem kezeli azonban azt, ha a párbeszéd úgy van kialakítva, hogy a kétsoros táblában egy soron belül van párbeszéd, a szöveg közben lévő gondolatjelet nem ismeri fel, hogy ez párbeszédet jelöl, és ilyenkor is levágja a sor elején lévő párbeszédet, ahelyett, hogy az egysoros párbeszédet annak rendje és módja szerint két sorba törné gondolatjelekkel együtt.

A fejlesztő válasza:

Erre még nem érkezett válasz.

2.2. Táblák felosztása: új felosztási mód

Kértem, hogy a kettőnél több ember szövegét tartalmazó táblákban, tehát amikor 3-4 rövid mondat különböző emberektől (vagy akár ugyanattól a két embertől felváltva) egy táblába kerül, legyen lehetőség arra, hogy az egyes párbeszédek száma szerint osszunk ketté.

Úgy képzelem el a dolgot, hogy a párbeszéd arányát gombokkal lehessen megadni, ahogy az most a szétosztott táblák időarányának meghatározására is működik.

1:2, 2:2, 2:1, 1:3, 3:1 stb…

A fejlesztő válasza:

Erre még nem érkezett válasz.

3. Az egyéni szabályok funkció átalakítása

Az SW egyik hasznos újdonsága az egyéni szabályok (custom info) bevezetése, amellyel különböző kereséseket adhatunk meg előre, melyeket az SW elment, és az információk és hibák menüpontban (közismertebb nevén a hibakeresőben) tudjuk listázni azokat a táblákat, amelyek megfelelnek az általunk előre meghatározott egyéni szabályoknak.

Nagy hiányossága azonban a funkciónak, hogy csak keresni tud, cserélni nem. Jeleztem, hogy jó lenne megoldani, hogy a keresések mellett az egyéni szabályoknak megfelelő táblákban előre meghatározott automatikus cserékre is legyen lehetőség.

A fejlesztő válasza:

Megfontolja a dolgot.

4. Táblák automatikus összevonása

A táblák automatikus összevonása funkció teljesen érthetően nem tudja kezelni azt a helyzetet, ha két táblát összevonva a semmiből párbeszédet tartalmazó tábla keletkezik, nem tudja észlelni, hogy ki kellene tenni a gondolatjeleket.

Ezt jelenleg csak akkor tudjuk észlelni és javítani, ha összevonás után lecsekkoljuk az egész feliratot.

Ennek kikerülése érdekében kértem, hogy az automatikus összevonó az összevonás után jelölje meg az összevonással érintett táblákat, és így csak a megjelölt táblákat kellene külön emiatt csekkolni.

A fejlesztő válasza:

Jó ötlet, hozzáadja a megvalósítandó fejlesztések listájához.

5. Táblák összevonása

A gondolom/remélem sokak számára ismert táblák összevonása (CTRL + K) funkció szintén nem tudja kezelni azt a helyzetet, ha az összevonás eredményeképpen párbeszéd jön létre.

Ennek érdekében már előttem mások is kérték azt, hogy legyen egy “táblák összevonása párbeszédként” funkció is külön billentyűparanccsal. Hasonlóan a pascal scriptekből már ismert összevonási módhoz.

Betársultam a kéréshez, és kiegészítettem azzal, hogy jó lenne egy olyan opció mind a régi mind pedig az új összevonási módhoz, aminél az összevonása után automatikusan egy intelligens sorigazítást is csinál az SW. Például lehetne ez egy beállítási opció az összevonáshoz, hogy csináljon-e utána sorigazítást, vagy ne.

A fejlesztő válasza:

Jó ötlet, hozzáadja a megvalósítandó fejlesztések listájához mindkettőt.

Eddig ennyi, a listámon ezeken kívül rengeteg gondolatom van még leírva, amiket apránként ráborítok majd a fejlesztőre. 🙂 Ahogy fentebb is mondtam, ha van bármilyen jó ötletetek, jöhet ide kommentbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük