A Subtitle Workshop 6.0b ismert hibái

Ahogy korábban már ígértem egy-két helyen, következzen egy leírás az SW6 ismert hibáiról. Ha később használat közben ráakadok még valami bugra, hibára, akkor majd frissítem ezt a postot. Ha ti találtok valamit, az is jöhet, szedjünk össze mindent.

A hibákat mindet jelzem a fejlesztőknek.

1. Az SW6 telepítésével kapcsolatos problémák /a probléma áthidalható/

Telepítés közben előfordulhat, hogy ezt a hibaüzenetet kapjátok: “Error opening file for writing…” Ezen elméletileg az segít, ha kikapcsoljátok a felhasználói fiókok felügyeletét, azaz az UAC-t.

Erről itt találtok pl. leírást, de google-be beírva az “UAC kikapcsolása” kifejezést, millió mást is találtok:

2. Az SW6 és a Windows 8.1 /ismert megoldás egyelőre nincs/

Windows 8. és 8.1 alatt az SW6 kifejezetten lassú, 8-10 mp amíg elindul, és működés közben is lassabban mennek bizonyos dolgok, pl. nekem a hibakereső lényegesen lassabb volt.

A hibát jeleztem a fejlesztőknek és mások is jelezték már, arról azonban egyelőre nincs visszajelzés, hogy javítva lesz-e a közeljövőben. Ötletként azt írták, hogy installáljam másik partícióra a programot, ne a rendszerpartíción legyen, ez nekem nem vált be, visszaálltam Windows 7-re, azóta gyorsabb lett a program. 🙂

3. A videoelőnézeti ablak furcsaságai /javítás várható/

A videoelőnézeti ablak alatt van egy sáv, ezen láthatjátok, hogy éppen hol jártok az aktuálisan betöltött videóban. Ha olyankor, amikor éppen meg van állítva a lejátszás, efölé a sáv fölé az aktuális videoálláshoz képest egy másik helyen viszitek a kurzort, akkor a videó odaugrik ahhoz a képkockához. Ha mozgatjátok a kurzort a sáv fölött különböző pozíciókba, mindig az aktuális képkockát látjátok. Ezzel még nem is lenne nagy gond, azon kívül, hogy az állandó villogás iszonyatosan idegesítő…

Van azonban a videoablak alatt egy csomó gomb, ezek közül balról a harmadik érdekes nekünk: “Automatikus ugrás a videoálláshoz tartozó táblához”. Nagyon hasznos kis gomb, ha ez be van kapcsolva, akkor a betöltött feliratban mindig odaugrunk az aktuális videoállás szerinti táblához. Átnézés közben nagyon hasznos, nézzük az SW-ben a filmet, és a filmmel együtt pörög előre a felirat is, ha megállunk valamit javítani, nem kell keresgélni a táblát, mert már ott is van kéznél, aktívan és szerkeszthetően.

Na ez az opció kombinálva a videoablak alatti sáv fölé húzott kurzorral kész katasztrófa. A videó ugrál össze-vissza mindenféle képkockához, és vele együtt a felirat is ugrál össze-vissza a táblák között.

A fejlesztő tájékoztatása alapján pár hónapon belül a következő verzióban kikapcsolhatóvá teszik ezt, addig meg sajnos a kép alatt balról a harmadik gombot kénytelenek vagyunk kikapcsolni, és akkor csak a villogó képet kell elviselnünk minden meggondolatlan egérmozdulatnál. 🙂

4. A hibakereső anomáliái

A hibakeresőben több furcsaságot is találtam:

4.1. Beragadó javítási opció: /javítás várható/

Van több új hibatípus az SW6-ban, ezek közül az ún, “-” az első sorban hibatípus kissé bugosra sikerült. Minden alkalommal, amikor belépünk az SW6 hibakeresőjének beállításai közé, ennek a hibatípusnak a javítása automatikusan bekapcsol, így minden alkalommal amikor bármilyen okból belépünk a hibakereső beállításaiba, azt ki kell kapcsolni a javítandók közül. Már ha persze nem akarjuk, hogy be legyen kapcsolva.

A hibát jeleztem a fejlesztőnek, pár hónapon belül a következő változatban várható a javítás.

4.2. A párbeszédjelöléssel kapcsolatos új hibatípusok működése:

Ahogy már mondtam, vannak új hibatípusok, ezek közül több a párbeszédjelölést érinti.

“-” jel az első sorban
–> ehhez opció: Csak ha nincs “-” jel a második sorban

Párbeszéd egyetlen sorban

Mindegyikkel óvatosan kell bánni, semmiképpen nem szabad automatikusan javítani azokat, amiket hibának jeleznek, mert egyáltalán nem kezelik azt a megoldást, ha a táblánkban egy SORBAN beszél egyszerre több ember.

Próbáljátok ki őket és meglátjátok.

A hibát még nem jeleztem a fejlesztőnek, de mindenképpen jelezni fogom.

4.3. Túl hosszú sorokhoz ugrás dupla klikkel:

Ha a hibakeresőben kilistáztatjuk a túl hosszú sorokat, és dupla klikkel odaugrunk az egyikhez, hiába nyomjuk meg a CTRL + E kombót, az SW6 nem tördeli a sort. SW2.52-ben ez simán ment, itt azonban minden egyes túl hosszú sornál előbb be kell klikkelni alul a szövegablakba, és csak ott lehet CTRL + E-vel tördelni.

Ezután dupla klikk a hibakereső ablakában a köv túl hosszú sorra, majd klikk be az ablakba alul és így tovább… idegesítő.

A hibát még nem jeleztem a fejlesztőnek, de mindenképpen jelezni fogom.

Egyébként a kattintgatás helyett működne az F12 gomb használata, ha nem lenne a következő gond…

4.4. Az F12 gomb szerepe szerintem már nem elegendő:

Ez valójában nem hiba, hisz az F12 azt csinálja, amit eddig is, csak a megváltozott környezethez szerintem hozzá kellett volna igazítani, mert így már zavaró ugyanaz, ami a régi verzióban elegendő volt.

SW2.52-ben az F11 és az F12 gomb nyomkodása jó kis kombináció volt. Az F12 ugrott a következő hibás táblához, az F11 javította abban a hibákat.

Mindkét gomb működik az SW6-ban is, csak van egy kis különbség. SW2.52-ben aszerint ugrottunk a következő hibás táblához, hogy a hibakeresőben mely hibák keresését jelöltük be. Amiket nem kerestünk, azokhoz nem is ugrik oda.

SW6-ban azonban a hibáknál már nem csak a keresett és/vagy javított hibák vannak, megjelent emellett egy harmadik funkció is, azok a hibák, amiket a hibakereső ablak éppen aktuálisan kilistáz. Ezek kapcsolgathatóak a legegyszerűbben ki és be a hibakereső ablak alsó részében található checkboxokkal.

Az F12 lényegében ugyanazt csinálja mint eddig, odaugrik a következő hibához, ami a beállításokban keresettnek be van kapcsolva, ha azonban az ember a hibakereső ablakban nem listáz éppen ki minden hibát, akkor ez teljesen össze tudja kavarni az embert, hiszen nem azt a táblát fogjuk következő hibásként megkapni, amit a hibakeresőnk mutat nekünk.

Mondok egy konkrét példát:

A hibakereső beállításaiban be van kapcsolva az összes hiba keresése, meg néhány hibánál a javítás is, ez most mindegy. A hibakereső ablakban kikapcsolom valamennyi hiba listázását, és úgy állítom be, hogy csak az OCR hibákat tartalmazó táblákat mutassa.

Rákattintok az elsőre, megnyomom az F11 gombot, az SW javítja az OCR hibát. Ezután nyomok egy F12-t, és az SW nem a következő OCR hibás táblára ugrik, hanem a következő bármilyen hibával rendelkező táblára, ami mondjuk egy túl hosszú sor, vagy épp egy átfedés, mindegy.

A hibát (vagy inkább hiányzó funkciót) még nem jeleztem a fejlesztőnek, de mindenképpen jelezni fogom.

Kell egy olyan gomb, ami a következő kilistázott hibához ugrik, vagy inkább a beállításokban kell egy opció, ami a két variáció között kapcsolgatja az F12 gomb működését.

2 hozzászólás a(z) “A Subtitle Workshop 6.0b ismert hibái” című bejegyzéshez

Még egy hibát fedeztem fel.
Ha fordító módban vagy, akkor a fordítási oldalon a cps-kijelző nem a lefordított szöveg cps-ét mutatja, hanem az eredeti szövegét. Így pedig elég nehéz követni, hogy mennyit is kellene esetleg a szövegen tömöríteni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük