A Subtitle Workshop 6.0b legfontosabb beállításai 1.

Ahogy azt már több helyen is ígértem, következzen egy kis összegzés az SW6 beállításairól. Itt most a program alapvető beállításait fogom taglalni, a következő blogpostban pedig majd a hibakereső beállításait.

Azután még most hétvégén várható majd egy újabb blogpost, amiben közzé fogok tenni egy általam előre beállított portable verziót, és aki nem akar szórakozni a beállításokkal, az használhatja azt is.

1. Beüzemelés:

Akár az installálós, akár a portable változatot szeditek is le, az első dolog, hogy az SW6 mappájába be kell másolgatni a következőket:

– a “Langs” mappába be kell másolni a magyar nyelvi fájlt
– az “OCRScripts” mappába a Magyar.ocr fájlt a korábbi SW-ből, amit használtatok
– a “PascalScripts” mappába be kell másolgatni a saját verziótokban használt pascal scripteket (ha egyáltalán használtok ilyet). Az alapból benne lévőket érdemes törölni, vagy eltenni egy külön mappába, úgyse nagyon fogjátok őket használni.

Ha ez megvan, lindítás után a “Settings” menü “Language” menüpontja alatt tudjátok az SW-t magyarra állítani.

Készítettem egy SW6 átalakító csomagot ezekről a fájlokról, amit egyben le tudtok szedni innen. Ezeket csomagoljátok ki, és az SW6 “Langs”, “OCRScripts” és “PascalScripts” mappáit nyugodtan cseréljétek le egy az egyben ezekre.

A magyar nyelvi fájlban a nemrég közzétetthez képest 1-2 kisebb hibát még javítottam, így ebben a csomagban már a nyelvi fájl v1.1 változata található.

A nemsoká megjelenő Super Subtitles blogos SW6 verzióban ezek mind benne lesznek.

2. Eszközök/Beállítások

Az “Eszközök” menü “Beállítások menüpontja alatt találhatjátok meg az SW legfontosabb beállításait. Nem fogok végigmenni minden beállítási opción, csak nézzük a legfontosabbakat, amikhez mindenképpen hozzá kell nyúlni.

2.1. Általános/Speciális

A nyelvi fájl frissítése ezt a részt érintette, az “Automatikus tördelés” beállítási opció az előző változatban még “Intelligens sorigazításként szerepelt”, nálatok ezen a néven lesz, ha előtte nem frissítitek a nyelvi fájlt.

Automatikus tördelés: Itt lehet beállítani, hogy az automatikus tördelés [CTRL + E] használatakor hány karakter után tördeljen automatikusan az SW. Én azt szeretem, ha 30 karaktertől már tördel, de ez egyéni ízlés kérdése. A lényeg, hogy 40-nél hosszabb sort ne hagyjunk. Ha be van kapcsolva a “töréspontkapcsoló”, akkor ugyanarra a táblára egymás után nyomkodva a [CTRL + E] billentyűparancsot, ha lehetséges, akkor három állás között fog váltakozni a táblánk: írásjeleknél tördelés, sorhossz alapján egyenletes tördelés, nincs tördelés.

Táblák felosztása: Itt lehet beállítani a táblák felosztása [CTRL + SHIFT + D] opció egyes dolgait. A táblák felosztása opciót alapvetően két- vagy többsoros táblákra engedi alkalmazni az SW, de egysoros táblákon is működik, ha azok meghaladják az itt meghatározott karakterszámot. Én ezt 40-re raktam, de igazából ennek nem sok értelme van úgysem, mert amíg lehet, addig inkább táblán belül két sorba kell tördelni, és csak azután jön képbe a felosztás, hogy a tábla meghaladná a 40+40 karaktert. Az “Automatikus intelligens sorigazítás” opciót bekapcsoltam, de nekem nem igazán csinál semmit, nekem kell nyomkodni a [CTRL + E] billentyűparancsot, hogy történjen is valami.

Maximális sorhossz: Itt lehet beállítani azt, hogy a “Túl hosszú sorok tördelése” [SHIFT + CTRL + L] opció hány karakter fölött tördeljen.

Időeltolás: itt lehet megadni egy időértéket ezredmásodpercben, amivel a [SHIFT + CTRL + H] és [SHIFT + CTRL + N] billentyűparancsok lenyomásával + és – értékben el tudjátok tolni a kijelölt táblák időtartamát. Ugyanezek az opciók a “Szerkesztés/Időzítés” menüpontból is elérhetőek.

Tábla minimális időtartama: Ha beszúrsz egy új táblát a feliratba, ennyi lesz az időtartama, amivel automatikusan létrehozza azt az SW.

Szünet minimális értéke: Ha beszúrsz egy új táblát, ekkora lesz a szünet értéke az új tábla és az azt megelőző tábla között.

Léptetés mértéke: Itt lehet megadni, hogy a “Kezdő időpont/Záró időpont/Szünet előtte/Időtartam” ablakokban ha bekattintunk és az egér görgőjét tekergetjük, akkor mennyi legyen a léptetés mértéke.

Tartsa ezen az értéken a minimális időtartamot: különböző opciók használatakor az SW próbálja megtartani a táblák minimális időtartamát az itt megadott értéken. Érdemes bekapcsolni hozzá, hogy ne engedje az átfedéseket.

Időértékek automatikus kerekítése: az SW-ben van lehetőség arra, hogy a táblák időértékét előre meghatározott módon kerekítsük. Pl. mindegyik 100 ezredmásodpercre legyen kerekítve. A kerekítéssel óvatosan bánjatok, mert itt nem lehet beállítani, hogy ne csináljon átfedéseket, az egyik tábla záró és a következő tábla kezdő időpontját lazán beteszi ugyanarra az időpontra. Én ezt nem használom egyáltalán.

settingpic01.jpg

2.2. Mentés

Itt szerintem minden egyértelmű, nem érdemel külön magyarázatot. A lényeg, hogy állítsatok be valamilyen időközt automatikus mentésre. 🙂 Én így használom, mindenki szabja a saját igényeihez a dolgot.

settingpic02.jpg

2.3. Video-előnézet

Itt szerintem a következő dolgokat érdemes bekapcsolni, beállítani, a többi egyéni ízlés kérdése.

Dupla kattintás egy feliratban: ha egy táblára duplán kattintunk, akkor a videóban ugorjon oda a tábla elejéhez.

Előre- és visszatekerési idő: ez állítja be, hogy a [CTRL + ← ] és [CTRL + →] billentyűparancsok használata esetén mennyivel tekerjük előre vagy hátra a videót.

Kezdő és záró időpontok beállítása: különböző olyan opcióknál, ahol a videó aktuális pozíciójához szabjuk az időzítést, itt lehet megadni, hogy hány ezredmásodpercet számoljon rá mindig az SW + vagy – értékben a videó aktuális pozíciójához. Én -300-ra állítottam, mert tapasztalataim szerint ennyi a reakcióidőm, 0,3 másodperccel állítom meg később a videót, mint ahogy meghallom a hangot, tehát ha mondjuk egy mondat elejéhez akarom időzíteni a táblát, akkor a megállított videó pozíciójából ennyit kell levonnom. Ez az opció elméletileg megteszi ezt helyettünk, levonja vagy hozzáadja a megadott értéket..

settingpic03.jpg

2.4. Video-előnézet/Felirat

Itt igazából mindenki állítsa be úgy, ahogy neki tetszik, ezeket nem magyarázom, csak megmutatom, én hogyan csináltam. Próbálgatni kell, hogy melyik opcióval hogyan néz ki a felirat, aztán mindenki rájön, hogy neki hogyan tetszik.

settingpic04.jpg

2.5. Megjelenítés/Program

Itt szerintem két dolog lényeges, hogy be legyen kapcsolva, a többi dolog szintén mindenkinek a saját ízlése szerinti.

A főablak átméretezése az oszlopszélesség változtatásakor: ha nem teljes méretben használjátok az SW-t, és valamelyik oszlop szélességét változtatjátok, akkor magának az SW ablaknak is változik a mérete.

A “Szöveg” oszlop átméretezése a főablak átméretezésekor: ez pedig épp fordítva, ha magát az SW ablakot méretezitek át, akkor azon belül arányosan a szöveg oszlop mérete is változik.

Próbáljátok ki nyugodtan az átméretezéseket úgy, hogy ki- és bekapcsoljátok, aztán meglátjátok, hogy pontosan mi történik. Én így szeretem, szerintem így a hasznos, de ha nem tetszik, ki lehet kapcsolni.

settingpic05.jpg

2.6. Megjelenítés/Megjelölések

A felirat egyes tábláit megjelölhetitek magatoknak a [SHIFT+CTRL+M] billentyűparanccsal, a megjelölést pedig törölni tudjátok a [SHIFT+CTRL+A] billentyűparanccsal.

Ezen a részen azt tudjátok beállítani, hogy az SW milyen színnel és milyen módon jelölje meg nekünk ezeket a táblákat. Azt is be lehet állítani, hogy a megjelölés csak egyes oszlopokon legyen rajta, vagy akár egyszerre több oszlopon is.

A megjelölés prioritását ha alacsonyra tesszük, akkor a hibák jelölése felülírja a megjelölést. Ha magasra tesszük, akkor a megjelölés írja felül a hibák jelölését. Ez akkor fontos, ha ugyanazon a táblán megjelölés és hibajelölés is lenne egyszerre. A hibák jelölését a hibakereső beállításairól szóló postban olvashatjátok majd.

Fontos még, hogy az SW6 el is tudja menteni a megjelöléseket egy külön fájlba a felirat mellé, és megnyitáskor ezeket be is tudja tölteni, ennek is meg tudjuk adni itt az alapbeállításait. Én az alábbiak szerint javaslom.

settingpic06.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük