A Subtitle Workshop 6.0b legfontosabb beállításai 2.

Az előző leírásban az SW “Eszközök/Beállítások” menüpontját vettük végig, most pedig következzen az “Információ és hibák” funkció, azaz közismertebb nevén a hibakereső beállítása.

1. A CPS panel megjelenítése

Az SW 2.52-es verziójához képest jelentősen átalakult a CPS kezelése, jelzése. Sajnos nagyon nem jó irányba változott a dolog, de a későbbi fejlesztések majd remélhetőleg alakítanak még a dolgon.

A régi helyéről eltűnt a CPS jelzése, ehelyett bekapcsolható lett egy ún. CPS panel. Ezt az “Eszközök/Információk és hibák/CPS panel mutatása” menüpont alatt tudjátok ki- és bekapcsolni.

A CPS panel a főablakban az egyes táblák jobb szélén látható és a CPS-re vonatkozó információkat tartalmaz.

Azt, hogy a CPS panel a különböző lehetőségek közül melyeket mutatja, a hibakereső beállításai között tudjátok variálni, erre lentebb kitérek majd.

2. A hibakereső saját beállításai

A hibakeresőt háromféleképpen is elő tudjátok hozni:

– legegyszerűbb megoldás: [CTRL + I]
– a felső ikonsávban a “sárga háromszögben fekete felkiáltójel” gombra kattintva
– vagy ha szeretjük túlbonyolítani a dolgokat, akkor az “Eszközök/Információ és hibák/Információ és hibák…” menüponttal.

A hibakereső ablak összetevőit, lehetőségeit, valamint magának a hibakeresőnek a használatát most nem taglalom, ez a későbbiekben egy másik nagyon részletes leírás témája lesz majd. Most szorítkozzunk szigorúan csak a beállításokra.

Az ablak bal alsó sarkában található a “Beállítások” gomb, klikk erre. A megjelenő ablakban 6 különböző fülön van lehetőségünk kedvünk szerint testreszabni a hibakeresőt.

2.1. Általános

Itt igazából egyik opció sem igényel szerintem különösebb magyarázatot.

Pl.:

– Beállíthatjuk, hogy kérjen-e az SW megerősítést a főablakban történő javításkor.
– Beállíthatjuk, hogy a főablak listájában jelölje-e az SW a hibákat.
– Beállíthatjuk, hogy betöltéskor már egyből automatikusan jelölje-e, sőt akár javítsa-e az SW a hibákat.

Itt jegyezném meg, hogy a betöltéskor történő automatikus javítást semmiképpen nem javaslom, mert több olyan “hibajelzés” van, ami igényli a kontrollt, mert simán adhat hamis riasztásokat, és a “javítás” éppen hogy elrontja a feliratot. Ezekről a hibakereső használatáról szóló későbbi leírásban részletesen szólok majd.

Alul beállíthatjuk, hogy egyes hibák előfordulása esetén a főablak bizonyos oszlopain alkalmazzon-e valami jelölést az SW, és ha igen, milyet. (betűszín, háttérszín).

2.2. Speciális

Ez a fül az, ami szerintem részletesebb ismertetést igényel.

Nem ismételhető karakterek: azokat a karaktereket, amiket itt megadtok, az SW nem ismételhetőnek veszi, azaz ha ezekből több van egymás mellett a táblában, “Ismételt karakterek” hibajelzést fogtok kapni. Javításkor csak egy maradhat…

Tiltott karakterek: itt egyes karaktereket tiltólistára tehettek, és ha ezek valamelyike szerepel egy táblában, az SW “Tiltott karakterek” hibajelzést fog adni.

Túl hosszú időtartam e fölött: itt megadhatjátok, hogy mekkora legyen a maximálisan elfogadható időtartama egy táblának. Az ettől nagyobb időtartam előfordulása esetén “Túl hosszú időtartamok” hibajelzést fog adni az SW. Én ezt 6999 ezredmásodpercre állítottam, azaz a 7 mp-ig, vagy annál tovább megjelenő táblát nálam már hibásnak jelzi az SW.

Túl rövid időtartam ez alatt: hasonló az előzőhöz, csak épp fordítva. Beállíthatjátok, hogy mi legyen a táblák minimális megjelenési időtartama, az ennél rövidebb ideig látszó tábláknál “Túl rövid időtartamok” hibajelzést fogtok kapni. Ezt én 1000 ezredmásodpercre állítottam, azaz az 1 mp-nél kevesebb ideig látszó táblákat nálam hibásnak jelzi az SW.

Túl hosszú sor: itt lehet megadni, hogy a hibakereső hány karaktertől tekintse a sort túl hosszúnak, amire majd a “Túl hosszú sorok” hibajelzéssel fog minket figyelmeztetni. (Javasolt mérték 41 karakter, vagy ettől kevesebb.)

Túl rövid szünet ez alatt: itt meg lehet adni a két tábla közötti üres idő, azaz a szünet minimális elfogadható mértékét, ha két tábla között ennél rövidebb szünet van, akkor “Túl rövid szünet” hibajelzést ad az SW. Én ezt 25 ezredmásodpercre állítottam magamnak.

Ismételt táblák tűréshatára: az SW képes érzékelni azt, ha két egymást követő tábla tartalma teljesen megegyezik, és ilyenkor figyelmeztet minket, hogy nem akarunk-e esetleg ezekből inkább egy táblát csinálni. Itt lehet megadni azt az időtartamot, aminél ha több van üresen a két tábla között, akkor már nem fogja ismételt táblának tekinteni, és nem adja ki az “Ismételt táblák” hibajelzést.

Karakterek utáni szóköz: itt lehet felsorolni azokat a karaktereket, amelyek után elméletileg szóköznek kellene lenni. Az SW figyeli, hogy ezek után nem maradt-e ki valahol a szóköz, és ha igen, akkor az “Szóközök az egyéni karakterek után” hibajelzéssel figyelmeztet minket.

Karakterek előtti szóköz: hasonló az előzőhöz, csak itt azokat a karaktereket tudjuk megadni, amelyek előtt kell lennie a szóköznek. A figyelmeztetésünk a “Szóközök az egyéni karakterek előtt” hibajelzés.

CPS beállítások: itt tudjuk megadni, hogy mennyi legyen a maximális elfogadható CPS érték, ami ettől nagyobb, annál a “Túl nagy CPS” hibajelzést fogjuk kapni. Be tudjuk állítani, hogy milyen színű legyen a CPS doboz és a szöveg a túl nagy CPS értéket elérő és az azalatt maradó tábláknál. Itt van lehetőség továbbá annak a beállítására is, hogy a CPS panel a négy lehetséges opcióból melyeket mutassa nekünk.

– Százalék: az aktuálisan a táblába beírt szöveg a maximális engedélyezett CPS-hez viszonyítva hány százalékát használja el a lehetséges karaktermennyiségnek (nem sok értelmét látom ennek, de ha valaki nem ért velem egyet, jelezze nyugodtan)
– Aktuális CPS : az aktuálisan a táblába beírt szövegnek mekkora a CPS-e
– Maximális karakterszám: az aktuális táblában maximum hány karakter fér el úgy, hogy ne legyen túl nagy a CPS
– Maximális idő: az aktuálisan a táblába beírt szöveg alapján minimum mennyi ideig kellene látszania a táblának, hogy ne legyen túl nagy a CPS-e

Kiemelendő még, hogy a CPS panel nem jelzi a tizedesjegyeket a CPS értékében, és sajnos annyira felfelé kerekít, hogy már a 24,1-et is 25-nek veszi. Itt is csak reménykedhetünk, hogy egy későbbi verzióban használhatóbbá teszik a CPS kezelését.

settingpic07b.jpg

2.3. Keresés

Ez nem igényel szerintem semmi különösebb magyarázatot, a különböző hibák és figyelmeztetések fel vannak sorolva egymás alatt, amiket bepipáltok, azokat az SW keresi. Ez még nem jelent semmi javítást, csak azt, hogy egyáltalán képes lesz észlelni ezeket a hibákat. Én itt bekapcsoltam mindent.

2.4. Jelölések

Én ezt az opciót egyelőre még nem nagyon használom (ki), erősen szoknom kell még. Itt azt lehet beállítani, hogy az egyes hibákat a főablakban hogyan jelölje, jelezze nekünk az SW.

Háromféle beállításra van lehetőség:

– beállíthatjuk, hogy a jelzés hol jelenjen meg, mely a főablak mely oszlopain
– beállíthatjuk, hogy a jelzés félkövér, dőlt, aláhúzott vagy áthúzott betűvel történjen-e, vagy ezek valamilyen kombinációjával
– beállíthatjuk, hogy a jelzésnél a tábla és/vagy a szöveg meg legyen-e jelölve valamilyen színnel

2.5. Javítás

Ez sem egy ördöngösség, ugyanazt a nagy hibatípus listát láthatjátok, amit az előző két fülön is. Itt azt tudjátok beállítani, hogy melyek legyenek azok a hibatípusok, amiket javítani is tudjon az SW, ha rányomtok majd valahol a javítás gombra.

FIGYELEM!

A “-” jel az első sorban hibatípus egyelőre bugos, ha bármikor beléptek a hibakereső beállításaiba, annak a javítása magától bekapcsol, szóval ha nem akarjátok bekapcsolva hagyni, akkor azt minden alkalommal kézzel ki kell kapcsolni.

2.6. Felesleges szóközök

Itt találtok két listát a “Felesleges szóközök” hibatípus lehetséges variációiról, és be tudjátok pipálni, hogy melyeket észlelje és melyeket tudja javítani az SW. Szerintem ezek sem igényelnek különlegesebb magyarázatot. Ha az itt bepipált valamelyik opciónak megfelelő szóközt talál az SW, azt jelzi nekünk, és a felesleges szóközt javítani, azaz törölni tudjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük